Yon Barbin

Yon Barbin, de man die zijn volk de handleiding leert lezen

Wat zijn de uitdagingen voor bedrijven die de ATEX-richtlijnen dienen te volgen? Op M+R spraken we met expert Yon Barbin om te polsen naar de stand van zaken in zijn sector, en het belang van een handleiding lezen.

Ieder jaar gaat er heel wat aandacht naar de nieuwste technieken uit het veld. Nieuwe producten staan in de kijker, klaar om hun sector te veroveren en oplossingen te bieden voor gekende problemen. Steeds meer wordt echter duidelijk dat er wat broeit. De digitalisering en automatisering bereikt stilaan elke uithoek van onze sectoren – en ze zijn niet te stoppen.

(On)vermijdelijk

“Idealiter vermijd je dat je explosieve atmosferen creëert”, vertelt hij. “Maar in bepaalde productieprocessen is dat onvermijdelijk en dan moet je ervoor zorgen dat je beschikt over de juiste maatregelen en technieken. Een van deze kan zijn om EX-toestellen te gebruiken die in geen geval een ontstekingsbron kunnen zijn .”

In de nabijheid van de Antwerpse haven, met alle (petro)chemische bedrijven die er voorkomen, komt zo’n atmosfeer vaak voor. Indien brandbare gevaarlijke vloeistoffen overgaan naar gasfase kan de zuurstof in de atmosfeer dit mengsel door een nabije ontstekingsbron doen ontsteken met een explosie als gevolg. De oplossingen die Pepperl+Fuchs op de markt zet, zorgen dat er geen ontstekingsbron kan ontstaan op elektrische apparatuur zodat de ATEX-richtlijnen worden nageleefd.

“De Antwerpse haven is de grootste chemische haven in Europa en wellicht de op één na grootste ter wereld. Chemische bedrijven leven er in een cluster waarbij ze afhankelijk zijn van elkaar. We hebben met andere woorden een belangrijke verantwoordelijkheid naar de brede regio toe om dat allemaal zo veilig mogelijk te maken.”

Goed toestel vs. goede techniek

In België, en bij uitbreiding heel Europa, zijn de normen en richtlijnen rond explosiebeveiliging bijzonder streng. In andere werelddelen gaat het er heel wat losser aan toe. “Daar zit voor ons de uitdaging”, weet Yon. “De milieunormen zijn er lakser, de lonen lager en de energieprijzen behapbaarder. De Chemische industrie moet in België en in Europa als tegengewicht dan de nodige expertise aanbieden om investeringen hier interessant te houden. In Aziatische landen komen meer industriële explosies voor dan bij ons – we staan hier al ver, al zijn ze ook hier nog niet helemaal verdwenen.”

Gevaarlijke situaties wegnemen heeft namelijk niet alleen te maken met technische implementaties, maar ook met voortdurende opleiding. Yon: “Het is niet omdat een toestel EX-proof is dat je het niet verkeerd kan gebruiken of aansluiten. We zien vaak technici EX-toestellen verkeerd aansluiten en/of verkeerd onderhouden. Een voorbeeld hiervan zijn EX-D-toestellen (drukvaste behuizing) waarbij de handleiding benadrukt op het gebruikt van een specifiek vet telkens de behuizing wordt geopend en wederom sluit. Het verkeerd manipuleren van deze vereiste kan de veiligheid van deze beschermingstechniek in het gedrang brengen. Waar vind je die informatie die je vertelt hoe en wat je moet doen voor een veilig gebruik? Juist, in de handleiding.”

Telkens weer op M+R

Naast de handleiding vind je eveneens heel wat informatie op events waar Yon spreekt, zoals de M+R-beurs. “We komen hier in contact met jong en oud, oudgedienden en net afgestudeerden. We praten met ingenieurs die installaties ontwerpen en met onderhoudsploegen, aankoopmensen,… Een beurs als deze is ideaal om informatie uit te wisselen en bij te leren. Zeker voor de haven van Antwerpen is deze beurs al jaren de referentie.”

Share This Post