Digitalisering in de sector: trends om niet te missen
Op industriebeurzen als Maintenance en M+R staan steevast tientallen innovatieve producten en technieken in de kijker. In de schaduw beweegt echter wat: digitalisering slaat toe, maar is iedereen wel mee? Op de afgelopen beurseditie vielen twee opvallende trends op.
Ieder jaar gaat er heel wat aandacht naar de nieuwste technieken uit het veld. Nieuwe producten staan in de kijker, klaar om hun sector te veroveren en oplossingen te bieden voor gekende problemen. Steeds meer wordt echter duidelijk dat er wat broeit. De digitalisering en automatisering bereikt stilaan elke uithoek van onze sectoren – en ze zijn niet te stoppen.
De mogelijkheden van drones
Automatisering bestaat natuurlijk al lang, maar tot zeer recent werd gedacht dat bepaalde taken altijd manuele arbeid zouden blijven. Een computer kon bijvoorbeeld geen grondige vaststellingen doen. Met standhouders als Skyebase verandert dat nu in ijltempo. Vorig jaar demonstreerden ze op Maintenance de eerste mogelijkheden met wanddiktemetingen door drones. Dit jaar was daar duidelijk op voortgeborduurd.
“We hebben niet stilgestaan”, bevestigt Jeroen te Boekhorst, Technical Sales bij Skyebase. “Er is een grote vraag naar oplossingen die efficiëntie en rapportering in de hand werken. Om daaraan tegemoet te komen zetten we sterk in op de ontwikkeling van bijvoorbeeld onze eigen AI-tools.”
Zo biedt Skyebase vandaag tools aan die, op basis van een semi-automatische rondvlucht door een drone, een heel bedrijventerrein in beeld brengt en daarop risicogebieden aanduidt. “Dat gaat van het automatisch herkennen van scheuren in beton of asfalt, tot corrosieherkenning”, vertelt Te Boekhorst. “Vervolgens wordt een geautomatiseerd rapport opgesteld waarmee een organisatie meteen aan de slag kan.”
Exponentiële groei
De mogelijkheden zijn groot en de vraag is duidelijk groeiende, maar toch merkt Te Boekhorst hier en daar nog een gebrek aan awareness in de industrie. “We moeten nog vaak uitleggen wat het is, hoe het werkt en wat de voordelen zijn. Niettemin merken almaar meer bedrijven dat de economische toestand vraagt om een efficiëntieslag. Zo verdubbelden we onze omzet het afgelopen jaar en verwachten we dit jaar een verdrievoudiging. Daarnaast mochten we het afgelopen jaar een participatie van Vinçotte verwelkomen. Er beweegt dus duidelijk iets.”
Een rivier aan (onbeschermde) data
Met de sterke digitalisering van productieprocessen, inspectiemogelijkheden en alles wat daarbij komt kijken, neemt eveneens de verzameling van data toe. Installaties worden met elkaar verbonden, wat leidt tot prachtige cases zoals automatische lekdetectie en efficiëntere productie, maar dat brengt eveneens risico’s met zich mee.
“Een modern bedrijf beschikt over veel data, vergaard door vele endpoints en die zorgen onderling voor een massa aan communicatie”, legt Kurt Neuskens uit. Hij is Data en AI Lead bij TÜV Austria Belgium. “We merken dagelijks dat de meeste bedrijven daar nog niet van wakker liggen – zij zitten met hun hoofd diep in de maintenance en productie van hun onderneming. Onterecht, want een hacker die een achterpoortje vindt, neemt zo je hele productieproces in handen. Hij legt missiekritische leidingen stil, bijvoorbeeld, of zorgt voor een gevaarlijke overdruk op de systemen.”
HAZOP-studies dragen bij aan preventief onderhoud, maar cybersecurity vormt daarin nog slechts een optioneel deeltje. “Ze kijken naar hoe gevaarlijk dat stuk van het productieproces is, wat de risico’s zijn, brandveiligheid en dergelijke, maar slechts een minderheid schenkt aandacht aan alle connectiviteit.”
Prioriteiten helpen stellen
TÜV schenkt die aandacht wel. Ze doen dat onder meer door de actieplannen van bedrijven te controleren en bij te schaven, en er vervolgens penetratietests op los te laten. Door zich te gedragen als (ethische) hackers leggen ze zo alle pijnpunten bloot.
“Het monitoringplatform dat we onze klanten bieden, prioritiseren alarmen en meldingen, zodat onze klanten kunnen zien welke zaken hier en nu hun aandacht nodig hebben, en welke kunnen wachten”, zegt Kurt. “Daarvoor zetten we AI in die hen ook ondersteunt in de rapportering.”
Tot volgend jaar op de beurs(?)
Het onderhoud van de toekomst zal almaar vaker vragen om digitalisering: zowel om de kosten te drukken, als om toenemende tekorten op de arbeidsmarkt op te vangen. Daarnaast wordt het gewoon een noodzaak. Bedrijven zullen niet zonder kunnen, of ze riskeren blootstelling aan onnodige risico’s. Hoe onze sectoren verder evolueren, ontdek je telkens weer op onze beurzen!